ARA, 16 Junio 2019

El doctor Pablo Moreno, cirurgià endocrí, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina de l’Hospital Universitari de Bellvitge i director de l’institut de Cirurgia Endocrina (ICE), ha revolucionat la cirurgia tiroidea. Des del 2017 ha dut a terme més de 30 cirurgies de tiroides a través de la boca. Aquesta tècnica, senzilla i eficaç, l’ha perfeccionat a Bangkok amb el Dr. Angkoon Anuwong, màxim expert mundial. I per què a Tailàndia? Als països del sud-est asiàtic les cicatrius al coll són un tabú cultural. La nova tècnica consisteix en aproximar-se a la tiroides per darrere del llavi i fer-hi un accés endoscòpic per a l’extracció.

“Qualsevol nou abordatge ha de mantenir els resultats de qualitat de la tècnica anterior – zero mortalitat, una taxa d’hemorràgia mínima (fins ara inexistent), menys d’un 1% de lesions del nervi de les cordes vocals i una taxa inferior al 3% en lesions permanents de les glàndules paratiroides – i oferir millores. Aquesta nova cirurgia mínimament invasiva no deixa una cicatriu visible al coll, genera poques molèsties i menys dolor, i permet que es doni l’alta al pacient en menys de 24 hores”. Argumenta el doctor.

La trajectòria professional del Dr. Moreno sempre ha estat lligada a la innovació: l’any 2000 va introduir les incisions mínimes a les tiroïdectomies, després la cirurgia tiroidea ambulatòria, el 2016 va fer la primera cirurgia a través de l’aixella a l’estat espanyol, fins a arribar a la cirurgia transoral de tiroides, tècnica de la qual és líder a Europa. Fidel al seu tarannà innovador, ja està treballant per evitar una de les complicacions més freqüents de la cirurgia tiroidea, l’hipoparatiroïdisme permanent. “Ho podem aconseguir si veiem on són les glàndules paratiroides, a vegades difícils de veure al primer cop d’ull, i les preservem. Gràcies a la fluorescència podem predir la manera fiable quines glàndules funcionaran. A més, hi ha aparells que capten l’autoflorescència que emeten alguns teixits – les glàndules paratiroides – de manera espontània. Si alhora injectem fluorescència, que ens permet veure quins vasos sanguinis són els que nodreixen aquestes glàndules, evitem tallar el canal per on els arriba la sang”. Assegura que el futur és combinar el que es veu al camp quirúrgic i a la pantalla.

 

Talent Guide. (2019). Diari Ara, p.30.